20190425 - dag 3 - Hare Krishna en Kayak

Het wekken deze morgen verliep best al wat moeizamer.  Blijkbaar waren ze gisteren toch nog zo stil niet of hebben de activiteiten de kinderen echt afgemat.  Nu ja, ze waren er, sommigen al met wallen onder de ogen.

Het ontbijt bestond uit melk, brood, choco of smeerkaas en chocopops. De kinderen lieten het zich smaken.  Daarna maakten ze zich op voor een wandeling door de lenen. Een fotozoektocht waarbij het uiteindelijke doel het 'Chateau de Petit Somme' was of het kasteel van Radadesh.

Gewapend met de fotoinstructies gingen we op pad. Voornamelijk meester Geert en meester Foeke namen de leiding en Tommy was hekkensluiter met dienst. Ikzelf vertoefde ergens middenin.  De voorbije jaren was er telkens wel iemand geweest met één of ander letsel, zodat het nu voor mij  ook de eerste keer was dat ik deze wandeling deed.

Onderweg kregen we nog een aantal geografische inzichten mee van de leerkrachten. De zon kwam nu en dan piepen maar bovenal was het droog.

In het kasteel werden we ontvangen door een vriendelijke dame. Na een inleidende video van zo ongeveer 18 minuten bezochten we onder begeleiding twee gerenoveerde kamers, de tempel, de klokkentoren, de bakkerij en tot slot de boetiek. We leerden heel wat bij over deze gemeenschap en hun gewoonten.  Sander vond het een beetje eng, maar we konden hem snel geruststellen.  Lauwe was intussen ook op bezoek geweest en met de bus keerden we allemaal samen terug.  Als haringen in een ton.

Deze middag waren er fishstick met puree en spinazie. Een heerlijk sausje maakte de maaltijd extra lekker.  Er werd gegeten en gesmuld. Rube zag al de hele dag uit naar een beetje platte rust, maar dat werd hem nu ook niet gegund. Om 14.00 uur kwam de bus ons oppikken.  We gingen samen met het zesde leerjaar van onze vrienden van GBS De Wonderwijzer de Ourthe op.  Bart en Kobe legden ons haarfijn uit hoe we de wilde rit op het water konden overleven.  Daarna mocht Rekkem kop trekken en volgde Lauwe gedwee.  Tommy was de leider van de groep.

Toen iedereen te water was gelaten, reed ik snel wat verder om ze weer te spotten. De grote leider zat vast midden de Ourthe en werd zowel links als rechts door zijn volgelingen ingehaald.  Geen paniek... hij raakte terug los en vervolgde zijn taak met aandacht voor perfectie.

Nog wat verder konden we hun opwachten voor de finish. Sommige kinderen hielden het netjes droog anderen raakten nat tot aan de heupen, zelfs tot aan de schouders.  Gelukkig maar dat ze zich meteen konden omkleden. 

Na het kayakken gingen Tommy en ikzelf nog om ijsjes. Dat had de gids dinsdag in onze naam beloofd en we waren van ons woord.  Straks is er fuif, bbq en daarna slaan we de kinderen tot ridder, waarna we zelf nog even fuiven. De rest van het verslag zal dus wellicht ook iets later zijn.

Nog even geduld!
20190425 - dag 3 - Slotavond

Het is een jarenlange traditie. Die laatste avond worden alle kinderen van alle scholen door de monitoren getrakteerd op een Feestje, ja met een grote 'F'. Het lijkt bij momenten wel het optreden van een echte boysband.  De kinderen krijgen een heuse kermisbraadworst voorgeschoteld, terwijl de leerkrachten even mogen genieten van een BBQ zonder kindjes. (Maar we missen ze snel hoor!)

Daarna gaat elke groep in het eigen lokaal verder. Voor ons betekent dit eerst het opnemen in de ridderorde van onze 37 Barthelianen. Heer met dienst was meester Tom en die nam meteen de gelegenheid om ook Tommy, meester Geert en meester Foeke in de orde op te nemen.  Daarna kwam elke leerling aan bod. Er werd geboft, soms met een beetje opbouwende kritiek, maar er werd vooral veel erkenning gegeven aan elke kandidaat voor hij of zij geridderd werd. Wist u trouwens dat we volgend jaar met ambassadeurs zitten in Oostende en zelfs in Antwerpen op de koninklijke balletschool Vlaanderen? Apetrots zijn we, op al onze kinderen!

Daarna was het opnieuw feesten geblazen. Onze huis-DJ meester Foeke draaide de ene zotte schijf na de andere.  De kinderen dansten en dansten. We trakteerden met chips en limonade. Het kon niet op.

Afsluiten deden we echter wel met de dagsluiter. Vooral het kajakken, het hoogteparcours en de grot werden vernoemd als leukste activiteit.

Maar ik onthoud vooral de woorden van meester Geert: "Op bosklas zie je de kinderen met hun andere talenten en dat is vaak (positief) verrassend!" Ik sluit mij daar graag bij aan.

Ik heb genoten van de begeleiders, hun niet aflatende inzet en grote liefde voor onze kinderen. Ik heb genoten van de vele knuffels, de lange babbels en de zotte fratsen van onze jongens en meisjes...

Morgen vertrek ik al na het ontbijt, want de plicht roept... maar o wee wat zal ik deze bende missen...

Misschien krijg ik morgen wel een verslagje van mijn collega's... maar de kinderen zullen het zelf ook wel kunnen vertellen...

Ik was eens te meer met veel plezier een weekje uw pennevriend.

Ik sluit af met... slaap lekker... en tot morgen!


Meester Tom.© 2018 Gemeentelijke Basisschool Barthel. Alle rechten voorbehouden.