Donderdag 5 juli 2018

Het kamp gaat goed vooruit.  Doordat de kinderen gisteren vroeg gingen slapen, waren ze behoorlijk vroeg wakker. Toen de ochtendmuziek begon te spelen, was de gang in een mum van tijd gevuld door de jongens die dansend de ochtend ingezet hebben.  Zalig toch!

Een weinig later was er het ontbijt dat steeds meer gestructureerd en dus ook efficiënt verloopt. De eitjes zijn bijzonder lekker.  De begeleiders zitten toch vaak op een andere plaats. Ikzelf neem eens plaats bij een aantal jongens van het vierde leerjaar.  Leonard is nog nooit zo stil geweest. Ook het maken van de lunchpakketten verloopt  heel vlotjes.

Het is 10.30 uur als wij ons verplaatsen naar het Salzkammergut. Vandaag is eredirecteur Eric ‘der reiseleiter’. Hij vertelt ons over de streek en het winnen van zout. Wanneer we aankomen; moeten we snel afstappen want de bus moet zich verder parkeren. Ik kan onmiddellijk een nieuw zonnehoedje kopen. De vrouwelijke collega’s hadden mij er op gewezen dat het hoedje dat ik meehad uit België net iets te klein was. Opgelost.  Het te kleine hoedje werd intussen geadopteerd door Tristan. Later op de dag vond ook Nancy een zonnehoedje in Hallstatt. Severine heeft ook eentje dus het wordt vast een nieuwe modetrend.

We deden eerst de toer van de Gosausee, een meer ontstaan uit een gletsjer uit het Dachsteingebergte.  Eric trok kop terwijl Nele en ik ons over de staart ontfermden. We speelden ‘Ik ga op reis en ik neem mee”. Nele keek wat raar toen Ties (2de leerjaar) zei: “mijn vrouw”.  Picknicken deden we langs het water.  We trakteerden ook met een snoepje van de traktaten.  Op onze vervolgweg werd met Nancy en Severine een spelletje gespeeld om de papiertjes terug te vinden. Sommige kinderen gingen er helemaal in op.

Van de Gosausee ging het naar Hallstatt. Dit is zowat het meest gefotografeerde ansicht uit het land. Wat ons opvalt is de hoeveelheid Aziatische toeristen. Zowel aan de Gosausee als in het stadje wordt dit gretig uitgebuit. Voor 20 EUR kan je een flacon met berglucht kopen.  En de traditionele kledij kan je huren voor een avondje uit.  We vinden het hilarisch.

In Hallstatt legt Eric het verschil uit tussen een evangelische en een katholieke kerk. Omdat het stadje zo klein is en er weinig plaats is op de begraafplaats werden, voor de tijd van de crematies, de mensen na 15 jaar terug opgegraven en werd hun schedel gebleekt en opgebaard in het Beinhaus. We bezochten dit ook met de kinderen.  Daarna trokken we terug naar de busparking.

Aangezien vanavond de casinoavond op het programma stond, mochten de kinderen aan tafel gaan in galakledij. Daarna was het tijd voor een topper van formaat. Drie kwartier lang werd geld ingezet, gewonnen of verloren. Wie platzak was, moest een onzinnige opdracht uitvoeren om weer geld te krijgen. Dat vond Josué de max.  Bij de jongens haalde Ryan de hoogste score, hetgeen op luid applaus van de vriendjes werd onthaald. Maar de winnaar van de meisjes, en absolute winnaar, was Axelle Ghesquiere.

Na deze bekendmaking was het nog tijd voor een groepsfoto en daarna gingen drie en vier naar bed. Vijf en zes hadden wel tijd voor een dagsluiter. We maakten goede afspraken. Morgen trekken we, met de nieuwe T-shirt, naar Salzburg. Als de oudsten wat zorgen voor de jongsten mogen ze morgenavond kijken aar de voetbalmatch.  En nu maar hopen dat ze hun best doen, want wij willen ook kijken.

Vandaag was dus alweer een topdag en dat wordt het morgen vast ook.  Laat ons hopen dat dit voor alle Belgen zo zal zijn.

Terwijl ik hier aan het schrijven ben, zijn de collega’s druk bezig met het verdelen van de T-shirts.  Het is al bijna half twaalf en zij blijven enthousiast aan het werk. Geen vanzelfsprekendheid want ze zijn al de hele dag in de weer. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor zo’n mooie groep vrijwilligers.  Ze hebben hun handen vol werk. Wie het ziet zitten; mag gerust een mailtje sturen voor die mensen.  We moeten hun inzet ten volle waarderen. 

Dit gezegd zijnde, wens ik u een aangename nacht.

Met vriendelijke groeten,

Tom Vandamme.


© 2018 Gemeentelijke Basisschool Barthel. Alle rechten voorbehouden.